T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su Ürünleri Kontrol Teknemiz Denetimlere Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 7.04.2017

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğe göre, ilimizde 15 Mart 15 Haziran tarihleri arasında sazangiller için orman içi sular ve akarsular dışındaki tüm iç sularda avlanma yasağı başlamıştır” açıklamasında bulundu.

Ayrıca İl Müdürü Yılmaz, balık popülasyonunun korunması ve sürdürülebilir bir avcılık için getirilen avlanma yasağına uyulması konusunda uyarılarda bulunarak,  Kapulukaya baraj gölünde kaçak balıkçılık yapan avcılarla mücadele etmek amacıyla İl Müdürlüğümüze ait su ürünleri kontrol teknemiz ile denetimlerimizin 2017 yılında da devam edeceğini ifade etti.
İç sularımızda yapılacak su ürünleri avcılığıyla ilgili düzenlemeler 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu gereğince Bakanlığımız tarafından yapılmakta Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı için iki ayrı tebliğ şeklinde hazırlanmakta ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konmaktadır.
4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 12.Maddesi yedinci fıkrasında yer alan Zaman yasakları başlıklı Çizelge-6’da belirtildiği şekilde İlimiz sınırları içerindeki iç Sularımızda 15 MART- 15 HAZİRAN arasında sazangiller (Sazan, Kadife. Yayın v.b) türleri için Amatör avcılık yasaklanmıştır. 
Amatör Balıkçılarımızın Sürdürülebilir balıkçılık ve gelecek sezonlarda daha verimli ürünler alabilmek adına av yasaklarına riayet etmelerini önemle rica ederiz.
4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 49. Maddesi birinci fıkrasına göre İç sularda kiralama yapılmaksızın ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yasaktır.4/1 Numaralı Tebliğin 47. Maddesi yedinci fıkrası gereğince Akarsularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır.
Cezalar:
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 4/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin a-5 bendi gereğince 2017 yılı için 339 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır. 
Yapılan denetimler esnasında  balık avcılığı yapan kişinin bu faaliyetini ticari olarak yaptığı (Ağla avcılık gibi) tespit edilirse;  1380 Sayılı Su ürünleri Kanununun 36/h bendi gereğince 2017 yılı için 1.155 TL. İdari Para Cezası düzenlenerek, avlanma vasıtaları ile su ürünlerine el konulur.